Украинецът Роман Логвиненко, подсъдим за нападението с гранатомет над колата на бизнесмена и съветник на бившия председател на ДАНС Петко Сертов - Алексей Петров, ще изчака обжалването на присъдата си в затвора. Това съобщиха от Софийския апелативен съд.

Състав на столичния апелативен съд е оставил без уважение искането на защитата на Роман Логвиненко, с което искат промяна на мярката му за неотклонение "задържане под стража" в по-лека.

Логвиненко бе осъден на петнадесет години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим на изтърпяване. Присъдата е протестирана от Софийска градска прокуратура и обжалвана от защитата на подсъдимия Л. Наказателното производство на въззивна инстанция е приключило и се очаква решението на съда.

Припомняме, атентатът срещу Петров беше извършен на 29 октомври 2015 г. в кв. "Кръстова вада" с два изстрела с гранатомет РПГ-22 към лек автомобил "Mercedes S 500 Gard", в който пътували Алексей Петров и С.Б. Според обвинението, Логвиненко дал на сънародниците си Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков 200 000 евро, за да да извършат нападението. Снабдил ги и с двете коли, с които те избягали след атентата.

Според съобщението на съда, подсъдимият Роман Логвиненко (Р.Л.) е  признат за виновен от първоинстанционния съд (СГС) за помагачество в извършване на опит за умишлено убийство.

През периода от пролетта 2014 г. до 29 октомври 2015 г. той набавил парични средства, организирал следене на Алексей Петров и посъветвал другите съучастници в престъплението. Смъртта на Петров и спътникът му не настъпила поради факта, че пътували в брониран автомобил.