1166 полицаи бяха изпратени на границата ни с Турция. Така България реално затвори границата си със страната за нелегални имигранти, съобщава в. „Преса", позовавайки се и на потвърждение от страна на полицията.

Припомняме, в средата на миналата седмица вътрешният министър Цветлин Йовчев, разгневен на непокорните полицаи от Трето РУП, които излязоха на протест в столицата срещу заповед на министъра, се закани да командирова горе долу по 50 служители от всяко ОДП за охрана на държавната граница.

Интегрираната система за видео наблюдение на границата ни функционира добре, но ще се осигурят допълнителни термо камери.

От 8 часа сутринта в събота до 8 часа сутринта в неделя полицейските патрули са спрели влизането на 97 нелегални имигранти в България.

Полицаите прилагат нова тактика - стоят на браздата и не пускат нелегалните през границата, след това се обаждат на турските си колеги, за да ги приберат.

"На практика сме предотвратили влизането на 77 лица. Турските власти са задържали 9 лица по наш сигнал, 28 са престояли и впоследствие се връщат. В момента има 40 блокирани лица и чакаме турците да дойдат да си ги вземат, като съответно наблюдаваме 20 лица в дълбочина, които също няма да допуснем да влязат на наша територия", заяви главният секретар на МВР комисар Светлозар Лазаров.

На границата ще бъдат изпратени още 300 полици от страната, както и голямо количество високопроходима техника. Униформените работят и със специално обучени кучета.

Според последни данни нелегалните имигранти в страната вече са около 10 000. Поради недостиг на места, над 3000 от тях са извън настанителните центрове.