За съжаление и България, както и други европейски държави, бе удавена в популистка вълна. Това заяви министърът на правосъдието в оставка Екатерина Захариева пред близо 80 души в посолството ни в Берлин, съобщават от министерството.

В дипломатическата мисия дойдоха бизнесмени, приятели на България, политолози, анализатори и студенти, както и наши сънародници, за да чуят какво предстои пред страната ни в политически план и докъде е стигнала съдебната реформа.

Захариева изрази уверението си, че българският народ е мъдър и проевропейски настроен. "Помнете, демокрацията не е невъзвратим процес. Надявам се хората да оценят, че сме били честни и че не обещаваме невъзможни неща. Няма да отговорим на популизма с популизъм", категорична е тя.

По думите на Екатерина Захариева общият извод от кандидат-президентската кампания е, че са използвани страховете на хората - от бежанците, от Брекзит. "Кандидатът на ГЕРБ може да не беше най-харизматичният, но бе най-подготвеният: 2 мандата председател на Народното събрание, с богат външнополитически опит", подчерта Захариева.

По нейно мнение дори Борисов да не е бил подал оставка преди седмица, това вероятно щяло да стане при приемането на бюджета. Причината е, че на първо четене той е бил подкрепен само от ГЕРБ, РБ и някои независими депутати.

Захариева предположи, че преди второ четене може да бъдат вкарани предложения, които биха заплашили финансовата стабилност. Като пример тя посочи необезпечено повишаване на пенсиите или промяна на плоския данък с прогресивна скала.

Екатерина Захариева се надява през април вече да имаме стабилно правителство и популистката вълна у нас да е била само за президентските избори.