Приключиха разпитите пред съдия на екипажа на заседналия кораб Vera Su. Това обяви на брифинг окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев.

Предстои да бъдат разпитани единствено капитанът и вторият помощник-капитан, който е бил на вахта в нощта на инцидента. След това двамата ще бъдат привлечени като обвиняеми за това, че са допуснали плавателният съд да заседне, като така са причинили значителни повреди на чужд имот и са създали опасност за живота на другиго - престъпление, за което законът предвижда наказание от 5 до 15 години затвор.

Те са задържани за срок от 72 часа.

Делото е дадено за наблюдение на Националната следствена служба. Утре предстои да се запознаят с разпитите и да набележат предстоящите действия.

Окръжният прокурор посочи, че вчера капитанът на кораба е предал на държавното обвинение лично за нуждите на разследването корабните документи. Става въпрос за корабния дневник на палубата, на машините, трудовите договори на екипажа, както и общо 46 сертификата относно кораба и товара.

Утре ще бъде извършена митническа проверка на останалите от екипажа.

По реда на специалния надзор, поради фактическата и правна сложност на случая и неговата обществена значимост, определеният надзорен прокурор от Апелативната прокуратура във Варна ще следи за методическото и правилно водене на разследването. Върховна касационна прокуратура също ще наблюдава работата по случая.

Действията по разследването продължават и по другите две направления - има ли замърсяване на морската вода и настъпили щети за природата, дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и има ли бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местност Яйлата и региона

Въпреки че прокуратурата има насоки за причините за инцидента, засега отказва да ги обяви. Предположението е, че става дума за човешка грешка.

Припомняме, вчера целият 9-членен екипаж на кораба беше евакуиран по свое желание.

Няколко институции наблюдават състоянието на Vera Su

Няколко институции наблюдават състоянието на Vera Su

Към момента няма опасност корабът да се разбие

Развитието:

На 20 септември корабът Vera Su заседна в скалите край Яйлата.

До 24 септември нямаше никакво действие от страна на институциите.

На 24 септември Басейнова дирекция взе проби от морските води, резултатите от които бяха оповестени в понеделник с формулировката "има следи от нитритен азот".

Също в петък, 24 септември, шефът на ИА "Морска администрация" обяви, че институциите са отхвърлили плана на корабособственика и застрахователите и очакват нова реакция.

През уикенда, 25 и 26 септември еколози и местни жители надигнаха глас, че има замърсяване и държавата бездейства, а опасностите от задаващото се лошо време и бурно море поставят в риск цялата екосистема и всяко едно забавяне може да е фатално.

Има ли капитан на кораба?

Има ли капитан на кораба?

В момента българските власти нямат полезен ход, призна Венцислав Иванов

Неделя, 26 септември, транспортният министър разпореди стартирането на незабавна операция по спасяване на кораба.

В понеделник, 27 септември, започна операция по разтоварване на товарния кораб, като към мястото бяха отправени кран и баржа. Баржата също заседна, а машината за опаковане на товара се развали.

28 септември - обявиха спиране на операцията, след като бяха разпространени кадри, които показват как азотните торове се разпиляват в морето при претоварването им. По-късно през деня от МОСВ съобщиха, че не са разрешавали такива способи за претоварване.

На място Христо Алексиев обяви, че се търси чуждестранна помощ. Шефът на "Морска администрация" призна, че страната не разполага с нужната техника.

Ден по-късно, на 29 септември, Христо Алексиев уволни шефа на "Морска администрация" с мотив "сериозна неадекватност" по освобождаването на кораба Vera Su. Той уточни, че приоритет е спасяването на екипажа.

Извършено бе укрепване на кораба, което да го предпази от обръщане заради лошото време.

Турският собственик превръща ситуацията в театър, категоричен министър Алексиев

Турският собственик превръща ситуацията в театър, категоричен министър Алексиев

Все още не е започнал разпита на екипажа

На 2 октомври транспортният министър обяви, че товарният кораб Vera Su потъва, след като хамбарът е започнал да се пълни с вода. Беше предприето още едно укрепване.

По-рано през деня от временния щаб съобщиха, че източват още гориво и очакват граничен катер. Според Европейската агенция за морска безопасност (EMSA) не е открито замърсяване около заседналия турски кораб Vera SU, а МОСВ започна ежедневен мониторинг от 7 точки около кораба.

Министър Христо Алексиев е разговарял с представител на собственика на кораба и заместник-ръководителя на мисията на Република Турция, г-н Ерман Топчу. Българските власти обаче ще допуснат предложената спасителна компания да действа само ако има разписан детайлно и конкретно план.

На 6 октомври беше евакуиран по негово желание целият екипаж на Vera Su.