Разпространената във вторник от Министерство на отбраната информация за катастрофата на учебно-боен самолет L-39 ZA в авиобаза "Граф Игнатиево", при която загинаха двама военни пилоти, по никакъв начин не ангажира продължаващото досъдебно производство, информират от Военно-окръжната прокуратура в Пловдив.

В съобщението се отбелязва, че досъдебното производство по случая е образувано своевременно в деня на инцидента - 13 септември 2024 г. И към момента следствието продължава с активни действия на екип от военни прокурори и по изясняване на причините и обстоятелствата, довели до смъртта на пилотите.

От Военно-окръжната прокуратура изтъкват, че всякаква информация за причините за инцидента и данни, пряко свързани с предмета на разследване, представляват следствена тайна, разгласяването им от други органи, освен наблюдаващия прокурор или без негово изрично писмено разрешение, представлява нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс.

Всички по веригата да се захванат с нальота във ВВС, настоя Радев

Всички по веригата да се захванат с нальота във ВВС, настоя Радев

Той очаква анализ за осигуряването на разпореденото ниво на способности във ВВС

В съобщението се посочва още, че изявленията на представители на Министерство на отбраната на 15 октомври 2024 г. и след това по никакъв начин не ангажират разследването, което към момента продължава със събиране на доказателства и проверка на всички версии.

"Недопустимо и некоректно е преди да бъде събран целият обем от веществени и гласни доказателства и да са изготвени назначените експертизи, длъжностни лица, извън органите на разследването, да лансират в публичното пространство заключения за това чия е отговорността за трагичния инцидент и да вменяват вина на загиналите", заявяват от Военната прокуратура и допълват, че по закон това може да стане единствено със заключителния акт на наблюдаващия делото прокурор.

Няма рапорти за оставки заради катастрофата в Граф Игнатиево, проверката продължава

Няма рапорти за оставки заради катастрофата в Граф Игнатиево, проверката продължава

Не покриваме стандартите за авиотехниката и нальота на пилотите, според военен експерт

От Военно-окръжната прокуратура в Пловдив призовават за спиране на всякакви прибързани изявления, които биха могли да попречат на разкриването на обективната истина и да породят съмнения за едностранчивост и предопределеност на разследването. Посочват още, че само едно всестранно и всеобхватно разследване би могло да установи какви действия са извършени, чия е отговорността, има ли допуснати нарушения от длъжностни или други лица при планирането и осъществяването на тренировъчния полет, поддръжката на летателната и наземната техника, както и от страна на други представители на структури в системата на отбраната, включително висшия команден състав на Военновъздушните сили (ВВС).