Както News.bg съобщи по-рано днес, животоспасяващо лекарство за дете с хемофилия бе откраднато в понеделник от кола, паркирана на улица "Дойран" в София.

Следващата доза за детето, което не може да живее без този медикамент, трябва да му бъде поставена в четвъртък, алармираха притеснените родители.

Историята има щастлива развръзка. Лекарите са успели да убедят германските си колеги да доставят навреме лекарството за Симеон, който да може да го вземе в четвъртък, предаде БНТ.

„Симеон ще продължи без проблеми лечението си. Още в сряда ще има наличния препарат в клиниката и ще продължи в режим неговата профилактика. Стресът за всички отмина“, заяви д-р Денка Стоянова от детска онкохематология, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

След излъчването на репортажа, хиляди хора са се свързали със семейството, за да предложат помощта си. Родителите на детето изразяват благодарност към всички тях.

Около 100 деца в България страдат от хемофилия. Това е генетично заболяване свързано със затруднено кръвосъсирване, което води до предвидима или спонтанна загуба на кръв, която при заболелите е по-голяма от нормалното.

Обикновено се смята, че хората с хемофилия губят много кръв главно от външни рани. Най-сериозни са вътрешните кръвоизлизи, които възникват при ставите: коленете, лактите, глезените, при мускулите, а тези които се случват с централни органи като мозъка завършват в повечето случаи с фатален край.

При тежките форми на болестта масивни кръвоизливи могат да възникнат без видима причина, и по-точно - вследствие на нормално непрекъснато случващите се микротравми на кръвоносните съдове. При по-леките форми болестта може да остане незабелязана години наред.