Референдумът започна спокойно за МВР. На територията на страната няма инциденти, които да са пряко свързани с народното допитване, не са регистрирани криминални прояви, които да нарушават Закона за МВР и Изборния кодекс, отчете по време на брифинг зам.-шефът на Национална служба полиция комисар Милчо Енев.

Той подчерта, че към 8.00 часа е имало забавяне при отварянето на избирателни секции в Хасковско, Варненско и Пазарджишко, но два часа по-късно и те са били отворени. Причина за забавянето е тежката метеорологична обстановка и обилните снеговалежи в тези региони.

За да гарантират спокойното протичане на гласуването, от МВР са организирали щабове във всички областни дирекции, които се координират от щаба в МВР. На места има и щабове, които работят с прокуратурата и оперативните служби в МВР и ДАНС. „Като цяло активизирана е работата по криминалния контингент и всички колеги, които не са ангажирани пряко в охраната на секциите, работят усилено за евентуалната проверка на сигнали", обясни комисар Енев, като припомни, че над 14 200 са МВР-служителите, които охраняват секциите в страната.

От отварянето на избирателните секции не са засечени пияни граждани или такива, носещи оръжие.

В Сливен полицията е помогнала на членовете на комисията да изведат психично болен. Енев добави, че през нощта в полицията в Оряхово е сигнализирано за пожар в секцията в читалището. По-късно огънят е потушен и е установено, че става въпрос за техническа неизправност. На 25 януари ловешката полиция е съдействала на общината за изземване на агитационни материали във вестник „Ловеч Прес".

В прокуратурата също нямат данни за престъпления против избирателните права.