Цигани нападнаха за втора поредна вечер българи и полицаи пред виетнамските общежития в столичния квартал "Красна поляна".
Полицаите стреляха предупредително във въздуха, но те не стреснаха ромите.

Обстановката започна да се нормализира при появата на около 40 жандармеристи след близо 4 часа вълнения.

Безредиците започнаха към 20.30 часа, когато около 250 цигани, въоръжени с брадви, лопати, колове, ножове излязоха в района на Виетнамските общежития, скандирайки "смърт за българите".

Тълпата се насочи към последната спирка на трамвай 10, охранявана от 40-50 полицаи, които спазваха дистанция, а да не провокират ескалиране на напрежението.

Все още не е ясна причината за вълненията, но според ромите те са били непрекъснато малтретирани от скинари.

Това обаче бе отречено от лидера на Евророма Цветелин Кънчев.
По думите му, скинари няма, но случващото се е провокация от страна на някои крайнодесни политически формации.

Засега не разполагаме със сериозна информация за етническо напрежение в България.
Някой може би иска да използва ромите, за да си прави ПР кампания  за предстоящите избори, но не мисля че това е начинът.
       И.Илиев,
       гл.секретар на МВР

От пресцентъра на МВР също заявиха, че в безредиците не участват скинари.Циганите продължавахт да носят брадви, тояги и лопати, въпреки засиленото присъствие на полицията.

Според очевидци има бити и българи, а вътрешният зам. министър Камен Пенков, който бе на мястото заедно с кмета Борисов, заяви, че няма бити полицаи.

Според репортаж на бТВ полицаите пристигнали неподготвени за справяне с безредиците.
Полицията е пасивна, неориентирана,показва репортажът на бТВ.

Кметът на София ген. Бойко Борисов призова ръководството на МВР да бъдат предприети спешни мерки за овладяването на ситуацията, за да се спрат безредиците в столичния квартал "Красна поляна".

Призив за решителни мерки, за да се спре циганския произвол отправи и Софийската организация на ВМРО.

Припомняме, миналата вечер в същия район стана масов бой между роми и скинари. При скандала пострадаха четирима души.

От „Пирогов" съобщиха, че има счупена от цигани линейка, пратена на мястото на безредиците.

По повод скандала главният секретар на МВР Илия Илиев заяви, че полицията ще започне издирване на лицата, участвали в безредиците.

Ще бъдат проведени разговори с лидерите на ромската общност в квартала. Полицията ще направи и проверки и сред скинарите, тъй като по думите на ромите, те са провокирали напрежението.

Илиев допълни, цитиран от БНР, че ако се стигне до нови безредици силите на полицията и жандармерията са готови да използват всички сили и средства за да възстановяват обществения ред.

По повод упреците, че снощи полицията не е реагирала адекватно, Илиев поясни, че полицаят наистина е плах в действията си, защото ако би действал с всичките си правомощия, дадени му от закона, той не е убеден, че няма да стане обект на разследване от военна прокуратура.

Той не отрече, че отделни политически сили се опитват да използват ромите, за да подклаждат напрежение преди местните избори.  

Засега не разполагаме със сериозна информация за етническо напрежение в България, допълни главният секретар на МВР.

След среща със заместник-директора на столична дирекция полиция комисар Стоян Велчев столичният кмет Бойко Борисов е разпоредил всеки, който се движи с оръжие в района на Виетнамските общежития, да бъде незабавно арестуван.