Цигани пребиха журналисти в Самоков. Екипът на Нова телевизия, който отишъл да снима един от кандидатите за общински съветници в града, е нападнат по-рано днес.

Репортерката Надежда Ганева, операторът Михаил Кръстев и шофьорът Валентин Иванов са опитали да влязат в ромската махала на града, където живее местният политик Трайчо Василев, по прякор Пиже.
Най-вероятно съседите му са решили, че хората на Нова тв са пристигнали да разследват всекидневните кражби на ток в махалата и са атакували с юмруци и ритници журналистите.

"Той беше човекът, заснет как организира частно енерго в ромската махала в Самоков. Преди екипът ни въобще да има възможност да снима и да обясни за какво е там, Трайчо Василев, синът му и още десетки роми нападнаха екипа ни", съобщиха от медията.

Не искаме гласа на нито един български гражданин, който би посегнал на журналист, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан и се извини. Още...

Репортерката беше блъскана, операторът получи няколко удара с юмрук в лицето, шофьорът е със спукана скула и охлузвания. Камерата и колата на Нова са счупени, обясниха от телевизията.

„Агресията беше провокирана първоначално от кандидата за общински съветник - Трайчо Василев, а след неговата реакция, десетки роми атакуваха екипа ни. Колегите са успели да пуснат камерата и да заснемат част от побоя. За съжаление, камерата ни беше счупена, след като мъж, разпознат като сина на Трайчо Василев, изрита техниката и оператора и я повреди. Колата на екипа също е повредена. За щастие екипът ни не е пострадал сериозно, защото се е изнесъл бързо от ромската махала", разказа Надя Ганчева.

Полицията започна разследване, образувано е досъдебно производство.

Междувременно депутатът реформатор Димитър Делчев постна във Фейсбук, че очаква ДПС и водачът на листата за общински съветници в Самоков и настоящ народен представител - Александър Методиев да поемат политическата отговорност за действията на своите кандидати.

От текста става ясно, че инцидентът с екипа на Нова, е станал с втория в листата за общински съветници на ДПС в Самоков.

Според информация на вестник "Вяра" въпросният Трайчо Василев, известен с прякора Пиже, е свързан с "Частното енерго" в циганската махала в Самоков. "Събирал е пари от хората, за да ги включи в тази мрежа", разказа нападнатата Ганчева.

От репортажа след инцидента стана ясно, че нападението от кандидата на ДПС за общински съветник Трайчо Василев и неговите съседи, е започнало още преди  уговореното политическо интервю.

Операторът е успял да включи камерата докато се защитава от юмруците на нападателите си. От кадрите се вижда как възрастни хора от махалата крещят и бутат камерата и екипа. Чуват се възгласи на репортера, която се опитва да спре непредизвиканата агресия.

"Няма отговор какво предизвика агресията им. Отидохме да вземем интервю от човек, който е кандидат за общински съветник. В момента, в който се появи, той започна да блъска оператора, взе ми микрофона", разказа репортера Надя Ганчева.

По думите й, кандидат-съветникът е в основата на нападението. "Удари с юмрук в лицето и оператора, и шофьора. Шофьорът ни пострада, окото му е подуто. Не съм очаквала такава реакция от човек, който се кандидатира за пост в държавата", каза репортерът.

От репортажа на телевизията е видно, че на предния капак на служебната кола за минути са нанесени пукнатини, както и по стъклото. Следи от ритници има и върху вратата с лого на медията. Ламарината е вдлъбната.

"Той е с пет присъди, една от които условна. Сега е разследван за нападение върху полицай", заяви Ганчева, която е искала да го попита защо се кандидатира за общински съветник.

"Никакви думи не успяхме да кажем, агресията започна преди началото на снимките, гледахме да се измъкнем по-скоро от квартала. Не очаквах физическа агресия от хора, които не са провокирани", потвърди тя.

От прокуратурата са поискали имунитета на Трайчо Василев, който се ползва със защита като кандидат за общински съветник.