На 23 октомври ВКС ще гледа искането за възобновяване на производството за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман

Системата за случайно разпределение на дела на Висшия съдебен съвет посочи за докладчик по делото съдия Жанина Начева от Второ наказателно отделение. Съобразно нейния график на заседанията ръководителят на Наказателната колегия на ВКС насрочи делото за разглеждане на 23.10.2019 г. от 9.00 ч.

Другите съдии в състава за това заседание са Бисер Троянов и Надежда Трифонова. Докладчикът по делото съдия Начева е и председател на този съдебен състав.

Цацаров иска от ВКС да спре освобождаването на Джок Полфрийман
Обновена

Цацаров иска от ВКС да спре освобождаването на Джок Полфрийман

Искането е да се възобнови производството по условно освобождаване

Във вторник главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане Върховният касационен съд да възобнови производството по условното предсрочно освобождаване на австралиеца, осъден за убийството на студента Андрей Монов. Вчера ВКС върна производството за доокомплектоване на документите и връчване лично на Джок Полфрийман на искането, но в рамките на тази нощ СГС се е справил с документацията и днес върховните съдии направиха публично разпределение на делото.

Процедурата по публично разпределяне на делото се забави с около половин час заради проблем със системата на съда.

Припомняме, австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 година, излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 г.

В момента той се намира в центъра за временно задържане на мигранти в Бусманци, където, по информация на заместник-вътрешния министър Стефан Балабанов, е доброволно и от съображения за неговата сигурност. 

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че докато делото не влезе отново във ВКС, макар и по специална процедура, Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне странатаАдвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти.

БХК - в центъра или в периферията за решението за Полфрийман?

БХК - в центъра или в периферията за решението за Полфрийман?

От самия комитет отричат твърдения за намеса

Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението.

Младежката организация на ВМРО внесе сигнал до съдийската колегия на ВСС срещу Калин Калпакчиев, в който изказват съмненията си около безпристрастността на постановлението на съдията. ВСС обаче прехвърли казуса към Инспектората на ВСС, предизвиквайки ответна реакция от страна на Съюза на съдиите в България.