Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, образува дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на Петя Георгиева Крънчева-Тропчева - съдия в Софийския районен съд за извършени от нея дисциплинарни нарушения.

Колегията е избрала чрез жребий дисциплинарен състав: Димитър Узунов - председател и докладчик, и членове Галина Карагьозова и Даниела Костова.

Дисциплинарното дело е образувано по предложение на Калоян Топалов - председател на Софийския градски съд.

Срещу съдия Крънчева-Тропчева са образувани още три дисциплинарни производства по предложение на председателя на СГС и на Инспектората към ВСС.

ВСС образува производства срещу 8 съдии, сред които и Петя Крънчева

ВСС образува производства срещу 8 съдии, сред които и Петя Крънчева

Оспорват избора на Олга Керелска за член на ВСС

Припомняме, съдия Крънчева бе един от тримата съдии, срещу които председателят на ВКС Лозан Панов поиска образуване на дисциплинарно производство.

Припомняме, тримата са изготвяли Исканията за подслушване, които не са били изготвени от съдиите, а от заявителя и са дадени само за подпис. Искани са разрешение и за дипломатически представителства, което е нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения и Виенската конвенция за консулските отношения.

Също така, съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прекрати производството по дисциплинарно дело № 43/2015 г. по описа на ВСС, поради освобождаването на Владимира Янева Янева-Манолева от заеманата длъжност "съдия" в Софийски градски съд.

ВСС уволни Владимира Янева

ВСС уволни Владимира Янева

През април получи условна присъда

Решението на Съдийската колегия, с което Янева е освободена от длъжност е влязло в сила на 5 явгуст. В администрацията на ВСС не е постъпвала жалба от Владимира Янева против посоченото решение на Съдийската колегия, както и не е получена информация за подадена жалба пред Върховния административен съд.