Жалбата на Цветан Василев до Апелативния съд отложи неговото екстрадиране от Сърбия, пише в днешния си брой сръбският вестник "Блиц".

"По отношение на делото срещу Цветан Василев Висшият съд в Белград сметна, че са на лице всички предпоставки за неговото екстрадиране. Василев обаче веднага подаде жалба срещу екстрадирането си пред Апелативния съд и до момента няма окончателно решение". Това заяви говорителката на Съда от Белград Таня Кольеншич.

На 16 септември 2014 г. Василев напусна България и се предаде на белградската полиция. Той бе получил информация, че се готви неговото убийство. Срещу него е издадена международна заповед поради измами за милиони, а съдът в София конфискува имуществото му, пише още изданието.

Василев е мажоритарен собственик на КТБ, която попадна под специален надзор на БНБ. Оттогава всички парични преводи бяха спрени. Бяха блокирани и сметки за над 3.7 млрд.долара, припомня сръбското издание.

Говорителката на Апелативния съд потвърди, че този случай вече се намира при тях и подчертава, че върху делото има гриф "Строго секретно".

Процедурата за случая на Василев е следната: "Ако Апелативният съд потвърди решението на Съда от Белград за екстрадиране тогава окончателното решение ще бъде взето от министъра на правосъдието Никола Селакович. Ако той подпише, властите в Сърбия ще започнат процедура по екстрадирането на Василев, която може да продължи най-много до седем дни. Тогава ще бъде информирана България, подготвя се чартърен полет, а часът на полета остава в пълна тайна поради сигурността на Василев", пише вестник "Блиц".

От изданието припомнят, че Цветан Василев е на свобода и е с отнет паспорт, но всеки ден трябва да се разписва в полицейска станция в Старата част на Белград. Василев живее в елитен хотел и има цивилна полицейска охрана. Той е сред редките чужди граждани, който е задържан по искане на Интерпол, но не е екстрадиран, се казва в края на публикацията.