Най-малко девет души са загинали при пожара, който в четвъртък пламна в жилищен блок в испанския град Валенсия, съобщава "Ройтерс". Двама пожарникари са с тежки наранявания и са настанени в болница.

Огънят бе раздухван от силните ветрове, което затрудни работата на пожарникарите.

Кметът на Валенсия Мария Хосе Катала каза, че вече няма изчезнали хора.

13 ранени при пожара в 14-етажна жилищна сграда във Валенсия

13 ранени при пожара в 14-етажна жилищна сграда във Валенсия

Има данни и за блокирани в сградата хора

Жителите на Валенсия се събраха, за да дарят дрехи, лекарства и играчки за оцелелите жители, загубили всичките си вещи в пожара.

Директорът на хотел SH Valencia Palace, Хавиер Валес, каза, че временно са настанени 110 души, а регионален служител каза, че ще получат пари за ежедневните разходи. По-голямата част от оцелелите са настанени при роднини.

Посещавайки местопроизшествието в петък, премиерът Педро Санчес каза, че жителите "са загубили всичко за броени минути в този ужасен пожар".

Спешните служби съобщиха, че пожарът е започнал на четвъртия етаж на една от кулите, но не посочиха причината. Местен магистрат е започнал разследване на пожара.

Естер Пучадес, представител на агенцията за застрахователна инспекция APCAS, каза пред RTVE, че липсата на защитни стени и използването на полиуретан върху фасадата вероятно са допринесли за бързото разпространение на пожара, коментар, който предизвиква спомени за Grenfell Tower в Лондон през 2017 г., при който загинаха повече от 70 души. 

255 души са успели да избягат от пожара в "Grenfell Tower"

255 души са успели да избягат от пожара в "Grenfell Tower"

14 не са били вкъщи

Асоциацията за полиуретанова индустрия заяви в изявление, че не е използван полиуретан в облицовката на сградата.

Валенсия постанови тридневен траур, отмени местните футболни мачове и спря началото на едномесечния ежегоден градски фестивал "Фаяс".