Японският оператор на ядрената електроцентрала „Фукушима" -  TЕРCО, поиска подкрепа от френските държавни промишлени групи Areva и EDF, за да се справи с кризата, в която изпадна след разрушителното земетресение и последвалото го цунами, които удариха страната на 11 март.

Новината бе съобщена от френския министър на промишлеността Ерик Бесон.

Министърът определи ситуацията в авариралата централа като критична и изрази задоволство, че TEPCO се е обърнал за помощ към френските групи и Комисариата за ядрена енергия (СЕА) във Франция.

Засега обаче нито EDF, нито Areva могат да уточнят в какво точно ще се състои тази подкрепа.

Преди дни от ръководството на EDF съобщиха, че за Япония заминава 130 тона специализирана техника, включително роботи, които могат да извършват дейности вместо човека при ядрени аварии.

Ерик Бесон изтъкна, че данните за точната обстановка в Япония са недостатъчни и че благодарение на работата на френски специалисти на място ще се разбере повече.

Междувременно, японското министерство на здравеопазването отправи предупреждение към пречиствателните станции в цялата страна да спрат постъпването на дъждовни води и да покрият басейните си с платнища, за да защитят източниците на питейна вода от радиоактивен дъжд от авариралата АЕЦ "Фукушима" в северната част на страната.