Компанията-оператор ТЕРСО започна включване на авариралата АЕЦ „Фукушима-1" към външен енергоизточник, за да гарантира електроснабдяването на централата в случай на следващо земетресение, съобщава Интерфакс.

ТЕРСО започна свързване на кабелите между първи и втори реактор с пети и шести реактор. Това се прави, за да може при евентуален следващ трус, ако някой от източниците за охлаждане на реакторите откаже да работи, да се използва друг.

Междувременно от компанията - оператор обявиха, че с цел да се намалят разходите и да бъдат покрити щетите, нанесени на населението след аварията, ще бъдат намалени заплатите на персонала.

Годишните възнаграждения на високопоставените ръководители на компанията ще бъдат намалени с 50%. Служителите от средния ешелон ще получават с 25% по-ниски заплати, а заплащането на обикновените работници ще бъде орязано с 20%.

Ще приложим тези намаления заради сумите, които трябва да бъдат платени по силата на закона за обезщетяване за нанесени ядрени щети на хората, които са станали техни жертви и заради нарастването на разходите за възстановяване на електрическите инсталации, съобщиха от компанията.

С тази мярка ТЕРСО планира да спести 54 милиарда йени годишно. Компанията анулира и план за наемане на 1 100 души през 2012 година, с които възнамеряваше да разшири дейността си в чужбина.