Японската енергийна компания „Токио Електрик" (ТЕПКО) възстанови работата на охладителната система в Пети енергоблок на авариралата АЕЦ „Фукушима" в северната част на страната, предаде „Ройтерс". Тя отказа в късните часове на събота.

От ТЕПКО съобщиха, че специалистите са отстранили възникналата повреда малко преди 13:00 часа местно време и се очаква температурата в реактора да започне да спада. В Пети блок тя достигна 87 градуса по Целзий при нормални около 68 и се задържа на това ниво за близо 5 часа.

Реактори от 1 до 4 на „Фукушима" пострадаха по-тежко от земетресението и цунамито, ударили Япония на 11 март. Те останаха напълно без охлаждане и вероятно горивото в тях се е стопило. Опитите за охлаждане на енергоблоковете с вода доведоха до разрушителни водородни експлозии в сградите им, както и до отравяне на почвата и морската вода в близост до централата. Хиляди хора бяха евакуирани.

Японските власти поставиха аварията във „Фукушима" на второ място по сериозност в световната история след тази в Чернобил през 1986г.