Президентът на САЩ Барак Обама обеща помощ за Япония, която беше разтърсена от трус с магнитуд 8,9 по Рихтер.

АП съобщава, че американският държавен глава е провел телефонен разговор с японския премиер Наото Кан. Повод на разговора е бил трусът и предизвиканото от него цунами, които отнеха живота на над 300 души.

По думите му САЩ са готови веднага да помогнат на Япония за възстановяването след бедствието.

САЩ са готови да помогнат на японския народ в този момент на голямо изпитание, посочи той, цитиран от СиЕнЕн. Приятелството и съюзът между нашите две страни е непоклатим и само засилва нашата готовност да подкрепим народа на Япония, за да превъзмогнат тази трагедия, каза още американският президент, който до момента е посещавал два пъти страната.

Агенцията съобщава още, че администрацията на американския президент ще продължи да наблюдава и следи задълбочено ситуацията в Япония.

Обама е наредил и на Федералната агенция за извънредните ситуации на САЩ (FEMA) да мобилизира максимално ресурса си. Американският държавен глава е поднесъл и своите съболезнования за жертвите на опустошителния трус в азиатската страна.

По-късно на прескоференция по повод бедствието в Япония, което Обама определи за катастрофа, стана ясно, че към страната пътува американски самолет с помощи. Съвсем скоро САЩ ще изпратят и още един самолет.