Японските власти продължават опитите да овладеят ядрената катастрофа, след като на 11 март силно земетресение спря ядрените реактори и повреди охладителната им система.

136-метров шлеп пусна котва в морето край АЕЦ „Фукушима 1", като според плановете трябва да складира хилядите тонове радиоактивна вода, използвани за охлаждане на повредените ядрени реактори в централата, съобщава РИА Новости.

Плавателният съд може да побере 10 хиляди тона вода, докато в централата има около 90 хиляди тона заразена с радиация течност. В тази връзка от компанията-оператор на АЕЦ „Фукушима 1" ТЕРСО посочиха, че са били изградени и резервоари за складиране на радиоактивната вода.

По-рано властите в страната обявиха готовност да предоставят на ТЕРСО помощ от 62 милиарда долара. Токио планира да привлече към този проект редица енергийни компании, което да позволи застраховане от възможни ядрени извънредни положения за в бъдеще.

Създаването на фонда не намалява отговорността на ТЕРСО пред пострадалите, но позволява да се запазят нейните активи на фондовите пазари в страната, които съставляват 8%. По-рано от компанията-оператор се обърнаха за помощ към правителството, отбелязвайки че нестабилното финансово положение на компанията може да я „извади" от фондовите борси.