Проливни дъждове, доведени от тайфуна "Мавар", който отслабна до тропическа буря, паднаха върху основния архипелаг на Япония в петък, спирайки влаковете и застрашавайки южните и западните райони с наводнения и кални свлачища, предава Асошиейтед Прес.

Бяха издадени предупреждения в части от Западна и Централна Япония, като се очакват до 350 литра на кв. м дъжд за 24 часа до събота сутринта. Жителите в уязвими райони, включително тези в Уакаяма, Кочи на запад и Нагано в централна Япония, бяха предупредени за потенциални наводнения и кални свлачища и посъветвани да отидат в евакуационни центрове, ако е възможно.

Телевизионни кадри показаха придошли реки в жилищен район на град Уакаяма. В Токио следобедните занятия също бяха отменени в някои училища.

Близо 1,3 милиона души в цялата страна са били посъветвани да се евакуират, съобщи Агенцията за управление на пожари и бедствия, като най-засегната се очаква да бъде префектура Уакаяма в западната част на централния остров Хоншу.

Малко над 300 полета са били отменени към обяд в петък, както и 52 ферибота, съобщиха от транспортното министерство.

Обслужването на влак-стрела Шинкансен беше спряно между Токио до Осака, Западна Япония, както в други части на страната, съобщи обществената телевизия NHK.

Компанията "Тойота" съобщи, че спира работата в двете си фабрики в префектура Аичи, Централна Япония, за да гарантира безопасността на служителите.

"Мавар" остана предимно вътре в Тихия океан, но ветровете му бяха достатъчно силни, докато преминаваше през Окинава, за да причини наранявания. Възрастна жена, която падна, получи сериозна травма на главата в град Нишихара, докато други седем души получиха леки травми.

"Мавар" до голяма степен заобиколи Тайван и Филипините по-рано тази седмица. Той предизвика високи вълни, които удариха източното крайбрежие на Тайван и донесоха проливни дъждове в Северните Филипини, въпреки че нямаше съобщения за сериозни щети.

"Мавар" беше най-силният тайфун, ударил Гуам от повече от две десетилетия. Към сряда само 28% от електрозахранването е било възстановено и около половината водоснабдителна система работи, според Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (ФЕМА), която все още не разполага с точната картина, колко жилищни домове са разрушени или сериозно повредени на американския остров в Тихия океан.

Десет души загинаха заради тайфуна в Южна Корея

Десет души загинаха заради тайфуна в Южна Корея

"Хинамнор" беше една от най-мощните бури, връхлитали страната от десетилетия