Япония планира да постави „Токио Електрик" (ТЕПКО), компанията-оператор на авариралата АЕЦ „Фукушима", под ефективен държавен контрол, предаде „Франс Прес", позовавайки се на местни издания. Мярката е с цел гарантиране на изплащането на компенсации на пострадалите от ядрения инцидент.

Токио ще задели няколко трилиона йени в публични фондове, които ще бъдат на разположение на ТЕПКО в случай, че изпита затруднения при изплащането на обезщетения на хората, пострадали от изтичането на радиация.

Припомняме, „Фукушима" пострада след цунамито, последвало разрушителния трус на 11 март. Реакторите на централата останаха без охлаждане, стигна се до няколко водородни експлозии и изтичане на голямо количество радиация. В резултат на това голяма зона около „Фукушима" беше отцепена, а местните фермери и рибари не могат да продават заразената си продукция.

Акциите на ТЕПКО се сринаха с 80% след трусовете, а компанията се очаква да изплати около 10 трилиона йени обезщетения. Вероятно държавните пари, с които компанията ще разполага, ще бъдат управлявани от комисия, съставена от членове на „Токио Електрик" и правителствени експерти. В замяна на държавната помощ компанията ще трябва да представи план за възстановяване.

Компанията вече е започнала работа по преструктурирането си, което трябва да й спести около 400 млрд. йени. Сред мерките е и съкращаването на няколко хиляди служители.

Междувременно японски учени съобщиха, че работниците, които се борят с последствията от ядрената авария, са подложени на огромен стрес и са силно застрашени от депресия и ред други рискове за здравето.

Според грижилия се 20 години за психическото здраве на служителите в централата проф. Такеши Танигава от университета „Ехиме", основните причини за стреса са преумората, тежките условия на труд и факта, че много от тях са загубили близки при труса или са живели в населените места, евакуирани след инцидента.

Работниците (наричани в руските медии „ликвидатори" по аналогия с екипите, борили се с аварията в Чернобил - бел.ред.) работят на смени 4 дни, след което получават по два почивни. Те спят в спални чували на пода на спортна зала и ядат едни и същи консерви и полуфабрикати. В края на всеки ден минават през процес на дезактивация.

Много от тях споделят, че когато излизат от зоната, хората се отнасят зле с тях, защото работят в компанията, чиято собственост е „Фукушима".