Общо 5 млн. евро ще получат от Кралство Холандия компаниите “Овергаз” и “Биовед”-Пещера, за да спестят на околната среда близо 1 млн. единици редуцирани емисии парни газове.

Посланикът на Холандия баронеса Хенриет ван Линден подписа договори с изпълнителните директори на двете компании на “Овергаз” – Сашо Дончев и на “Биовед” – Ангел Желязков.
България постави себе си на съвременната карта по мислене за околната среда, заяви баронеса ван Линден.

Зам.-министърът на околната среда и водите Фатме Илияз подчерта, че прехвърлянето на парникови емисии носи икономически и технологически ползи на България.
Търговията с вредни газове става възможна чрез протокола от Киото към Рамковата конвенция на ООН за изменения на климата.

За периода 2008 – 2012г. при газификацията на столицата “Овергаз” се ангажира да намали със 100 хил. тона годишно вредните емисии във въздуха.
Идеята е, че синьото гориво ще замести изгарянето на тонове мазут, газьол и твърди горива, които замърсяват околната среда на София.

За втори път”Овергаз” подписва подобен договор с холандското правителство. Предходният проект беше за газификацията на Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.

Компанията кандидатства пред Холандия в предстоящия пети търг на вредни емисии с проект за газификация на Варна.

174 лева с ДДС струва на едно домакинство включването в газопреносната мрежа.
Инвестицията за подновяването на домакински уреди от ток на газ възлиза между 800 и 2 000 лева, като синьото гориво е три пъти по-евтино от електричеството.