Това, което ние сме идентифицирали и много ни радва, е, че търговският стокообмен расте с много бързи темпове, 2021 спрямо 2020 г. - близо 40%. Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов преди откриването на българо-румънски бизнес форум в Русе днес.

"Тази година вървим вървим устойчиво към сериозен ръст и над 7 млрд. евро търговски стокообмен, което само по себе си показва, че нещата вървят добре, но сигурно има проблеми и сигурен съм, че днес ще ги науча от бизнеса. Аз като цяло най-много обичам от бизнеса да чувам как са нещата, а не експертите в министерството да ми казват", заяви Стоянов.

Франция и Румъния улесняват износа на зърно от Украйна

Франция и Румъния улесняват износа на зърно от Украйна

Ще се търсят сухоземни, речни и морски пътища за украинското зърно

Той посочи, че има български фирми, които дори вече са лидери на румънския пазар. "Разбира се, много компании имат осезаемо присъствие, но някои като варива, тестени изделия и т. н. вече са лидери. Сериозно присъствие разбрах, че имаме в кредитиране дори, в застраховане", каза още икономическият министър.

България и Румъния осигуряват корабоплаването по Дунава

България и Румъния осигуряват корабоплаването по Дунава

Постигната бе договореност и за стартиране изграждането на 5 нови моста над Дунав

Той открои като проблем, че към момента българските инвестиции в Румъния са в пъти по-големи от румънските в България.

"В момента в Министерството на икономиката и индустрията сме свикали 7 работни групи по различни теми, в които, подчертавам, участват и работодателите, и синдикатите, и Националното сдружение на общините, и БАН дори, за да може да дават акъл учените. Работим и целта ни е всъщност на база на работата на тези работни групи да излезем с предложения, когато дойде следващия парламент, тъй като повечето от тези мерки изискват парламент, да можем да им предоставим нашето виждане. Разбира се, народните представители ще решат вече", посочи Никола Стоянов.