„Атомстройекспорт” е предоставила на българската Агенция за ядрено регулиране (АЯР) пълния комплект отговори по 114-те експертни препоръки, свързани с техническия проект на АЕЦ „Белене”.

От Росатом информират, че в рамките на обсъждането на техническия проект АЯР са отделили 114 препоръки, които трябвало да бъдат уточнени, за да бъде одобрен проекта за Белене. Отговорите на тях вече са изпратени в България.

Руската страна припомня, че през януари 2010 година НЕК е одобрила техническия проект за Белене, включително и двата основни отчета, свързани с безопасността. След това одобрение документите са предадени на АЯР.

През септември същата година в агенцията е проведено обсъждане на Междинния отчет по безопасността с участието на експерти от европейсксата компания Riskaudit, българския консултант Енпро Консулт и руски експерти.

Месец по-късно мисия на Международната агенция за атомна енергия, заедно с български, руски и европейски експерти е разгледала и "Вероятностен анализ на сигурността" на АЕЦ Белене.

В заключение от Росатом коментират, че за цялостното обсъждане на руския проект са били привлечени експерти от България, Русия, Германия, САЩ, ЮАР и МААЕ. Заключението им е, че проектът „Белене” спада към новото поколение атомни станции III+ и осигурява много по-голяма степен на безопасност, съответстваща на всички международни изисквания.