По време на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел, министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил е коментирал тежкото състояния на зърнения пазар у нас.

Отношение по този въпрос, който засяга не само България, са взели и други страни-членки на ЕС.

Европейската комисия се е ангажирала да направи предложение за временно преустановяване на събирането на вносни мита за всички зърнени култури.
Очаква се тази мярка да помогне за решаването на проблемите в сектор животновъдство, от гледна точка на доставка на фуражи.

На заседанието е постигнато политическо съгласие за реформата в захарната индустрия.
Мярката по изтегляне от пазара, която води до намаляване на квотите няма да се прилага по отношение на вносната сурова тръстикова захар у нас.

По отношение на сектор „Вино" са разгледани два въпроса.
Първият е схема за правата за нови насаждения, които имат отношение към ограничение на производството в сектора и максимална бърза либерализация на схемата
Европейската комисия предложи либерализация след 2013 г. По този въпрос все още дебатите продължават.

Вторият разгледан въпрос е обогатяването на виното със захароза. Европейската комисия е предложила да бъде забранена тази практика.
България е твърдо против тази забрана, защото практиката е традиционна за нашата страна. Много страни-членки на ЕС също са изразили становище против забраната.