Утре изтича срокът, който дадохме на "Атомстройекспорт" да оттегли иска си за 58 милиона евро за закъснели плащания по проекта АЕЦ "Белене". Това заяви икономическият министър Трайчо Трайков, цитиран от БНР.

Припомняме, „Атомстройекспорт" заведе иск срещу НЕК за неустойки по договора за АЕЦ "Белене", като поясниха, че това не е метод за натиск върху възложителя. Ден по-късно от НЕК отговориха, че имат готовност да заведат в Париж контраиск. Българските претенции са за продаденото през 2007 г. на "Атомстройекспорт" старо оборудване на площадката на централата.

Според мен те вече разбраха, че няма смисъл да пълним джобовете на определени хора за юридически услуги, заяви той и допълни, че очаква отговора на руската компания.

По думите му ако искат нещо да се прави по проекта, трябва да оттеглят иска си. В противен случай ние ще заведем контраиск в Женева за 61 милиона евро.

НЕК са готови да го направят във всеки един момент. Имат сериозна юридическа подготовка, подчерта още енергийният министър.

"Атомстройекспорт" е дъщерна компания на "Росатом". Дружеството е избрано за строител на АЕЦ „Белене" през 2006 г. Между "Атомстройекспорт".