Европейската комисия откри втория кръг от процедура за съвместните европейски покупки на газ на международния пазар, съобщават от пресцентъра на ЕК.

Чрез нея европейските дружества могат да регистрират потребностите си от закупуване на газ чрез механизма AggregateEU като подготовка за съвместните покупки.

В рамките на втория кръг, европейските дружества имат срок да отговорят на поканата за обединяването на търсенето на газ от 26 юни до 3 юли. След това поисканите количества се обединяват и обявяват на търг на световния пазар между 7 и 10 юли, за да могат международните доставчици да направят оферти. Потенциалните купувачи могат да представят заявки за газ, който да бъде доставен между август 2023 г. и март 2025 г.

Започва съвместното купуване на газ по новия механизъм на ЕК

Започва съвместното купуване на газ по новия механизъм на ЕК

В AggregateEU са регистрирани 76 дружества

Заместник-председателят на Комисията Марош Шефчович обяви преди две седмици, че тази втора покана се основава на успеха на първия търг, чрез който са получени оферти от международни доставчици за търсенето на близо 11 милиарда кубични метра газ.

Обединяването на търсенето и съвместното закупуване на газ е водеща инициатива в Енергийната платформа на ЕС. Припомняме, че тя е създадена, за да се стимулира диверсификацията на доставките на газ в съюза. Целите за съхранението на газ и за съвместните покупки на газ бяха договорени през 2022 г. като спешни мерки в отговор на превръщането на енергийните доставки в оръжие от страна на Русия и на невижданите досега цени на енергоносителите след нахлуването на Русия в Украйна.

ЕС се задейства за общи поръчки на газ през април

ЕС се задейства за общи поръчки на газ през април

Над 50 компании от цял свят проявяват интерес към сътрудничество