Депутатите приеха на второ гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Законопроектът е общ и изготвен от Комисията по енергетика, въз основа на приетите на първо гласуване законопроекти с вносители: Корнелия Нинова и група народни представители, Красен Кръстев, Рамадан Аталай и група народни представители, 17.4.2024 г., Павела Митова и група народни представители.

По този начин народните представители отложиха либерализацията на електроенергийния пазар с една година - до 1 юли 2025 г., вместо през настоящата година. Депутатите гласуваха със 152 гласа "За", 9 гласа "против" и 35 гласа "въздържали се". Целта е дотогава държавата да подготви механизма за компенсации и да се попълни Фонда за енергийна сигурност. Трите предложения, идващи от БСП, ГЕРБ-СДС и ИТН, са обединени за второ четене в общ законопроект.

В контекста на дебатите логично законопроектът бе защитен от вносителите му. Павела Митова от ИТН заяви, че не е направено нищо, за да може гражданите да бъдат подготвени за либерализацията на пазара на тока и би следвало тя да се отложи за догодина. Тя е на мнение, че и нищо не се е направило по предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, където трябвало да се заложат плавни механизми за осъществяването на либерализацията на пазара на тока. Иначе не ѝ харесвал и поне 80% от самия ПВУ.

Тя посочи още, че либерализацията ще бъде пореден удар върху бюджета на домакинствата за месечните сметки за ток. ИТН ще подкрепи предложението за отлагане на либерализацията с една година.

Николай Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че саботират парите по ПВУ

Николай Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че саботират парите по ПВУ

Докато не бъдат осъществени реформите, заложени в плана, няма да получим средствата

Радослав Рибарски от ПП-ДБ заяви, че Европейската комисия няма да остане безучастна с отлагането на либерализацията на пазара на тока.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че системата не е готова за либерализацията, като това са го заявявали и ЕРП-тата, като срокът, който е предложен, не е достатъчен. БСП направи и редакционно предложение в Закона за енергетиката, като предложи либерализацията на пазара на тока да се отложи до 2027 г. - с 3-годишен срок за отлагане. Депутатите обаче не приеха предложението на Нинова, като го отхвърлиха 61 гласа "за", 89 гласа "против" и 43 гласа "въздържали се". Дори и при прегласуването отлагането на либерализацията на пазара на тока с 3 години не бе прието - за предложението гласуваха 60 депутати 92 "против" и 41 "въздържали се".

Радослав Рибарски от ПП-ДБ веднага направи реплика на Нинова и заяви, че това, което предлага БСП няма никакво значение в подготовката за самата либерализация и свободния пазар на ток. Ефектът, който се търси за крайните потребители, може да се окаже дефект както за битовите потребители, така и за ТЕЦ-овете, предупреди Рибарски.

Йордан Тодоров от "Възраждане" заяви, че формацията на Костадин Костадинов ще подкрепи предложението на БСП за отлагане либерализацията пазара на тока с 3 години.

Корнелия Нинова внесе повече яснота и обясни, че ако се отложи либерализацията пазара на електроенергия, няма да се оскъпи токът с 20% и ще се помогне на повече семейства. Служебният кабинет на Димитър Главчев ще започне ли да работи за подготовката за либерализация на свободния пазар, запита тя.

Според нея трябва да се спаси индустрията, да се запазят работните места, да няма шок на цените на тока за гражданите и в разумни срокове да се подготви държавата за свободния пазар на електроенергията.

Миньори и енергетици си искат въглищните централи и след либерализацията

Миньори и енергетици си искат въглищните централи и след либерализацията

Протестът им блокира центъра на София