"Булгаргаз" ЕАД предложи окончателната цена, на която ще продава природния газ през септември на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия - 61,91 лева/MWh ( без акциз и ДДС). Това съобщиха от дружеството.

Предложената цена е с 1.16 лв/MWh или 1.9 % по-висока от действащата за месец август.

За сравнение, текущите ценови нива на газов хъб TTF са на нива над 38 EUR/MWH, или над 74 лв/MWh, посочват от "Булгаргаз".

По-късно от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) съобщиха, че утвърдената цена на газа за септември е в размер на 61,91лв./MWh.

Регулаторът е утвърдил цената след извършен анализ на внесените от "Булгаргаз" актуални данни, формиращи цената на природния газ за септември.

В утвърдената цена на природния газ са включени: компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка" по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в "Чирен", в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В тази цена е включено и цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 78,68 % от потреблението за септември и имат важно значение за постигане на благоприятна цена на синьото гориво. Като втори източник "Булгаргаз" ЕАД е включил количества природен газ от добив от ПГХ "Чирен".

Припомняме, че за септември общественият доставчик прогнозира цена в размер на 59.54 лв./MWh, или намаление с около 2%, в сравнение с утвърдената цена за м. август от 60,75 лв./MWh, но по-рано днес "Булгаргаз" предложи окончателна цена в размер на 61,91 лв./MWh.

От КЕВР посочват, че причината за това е, че поради предложената от "Булгаргаз" цена клиенти на регулирания и свободния пазар са подали заявки до обществения доставчик за допълнителни количества природен газ. Това увеличава общото количество природен газ за покриване на месечното потребление и оскъпява цената.

Също така регулаторът уточнява, че независимо от повишението на цената на идния месец, тя е конкурентна, тъй като е значително по-ниска от референтния индекс TTF на нидерландската газова борса.

Природният газ поевтинява през септември с по-малко от предвидените 2%

Природният газ поевтинява през септември с по-малко от предвидените 2%

Международни клиенти харесали цената на "Булгаргаз" и заявили по-големи количества