Синдикати и работодатели обединяват усилия в търсенето на най-добрия изход за ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ). Членовете от експертния консултативен съвет към Национално представителните синдикални и работодателски организации създават звено по проблемите на икономическата група КТБ, чиято цел е в диалог да разработи и да предложи балансирано рационално решение, става ясно от декларация до медиите, цитирана от Money.bg.

Сред членовете на експертния консултативен съвет са бившият шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров, финансистът Емил Хърсев, предприемачите Огнян Донев и Сашо Дончев, както и още Румен Симеонов, Ваня Борисова, Камен Тошков, Красимир Ангарски, Румен Радев и Тодор Табаков.

Експертите са на мнение, че липсват доказателства за несъстоятелност на проблемната банка и според тях тя може да бъде съживена чрез „разумни мерки и временна финансова подкрепа". Те посочват още, че дъщерната й „Креди Агрикол България" дори е готова веднага да заработи без чужда помощ.

Съветът е на мнение, че „оздравяването и стабилизираното на банките от групата на КТБ е напълно възможно, но ако незабавно не бъде разработена и приложена подходяща оздравителна програма, не след дълго принудителното спиране на двете поставени под особен надзор банки ще направи спасяването им невъзможно, а несъстоятелността им - неизбежна".

Синдикатите и работодателите обаче виждат в политическото говорене точно обратното - предизвестен завършек на двете банки. Експертите са убедени, че загубите при такъв сценарий ще бъдат значително по-големи от тяхното оздравяване и стабилизиране. „Здравият разум налага да се опитаме да избегнем този пореден тежък удар върху българската икономика", пишат те, като уточняват, че са застрашени хиляди фирми и заетите в тях.