Управителят на БНБ не участва в задкулисни договорки и няма да позволи да бъде въвлечен в конфронтация между институциите и демонстрация на власт и натиск върху независимата Централна банка.

Това се казва в становище на БНБ по повод изявленията за оставка на управителя на БНБ и опитите за упражняване на влияние върху независима институция от страна на шефа на Комисията по бюджет и финанси в 43-ото Народно събрание.

Припомняме, по-рано по време на заседанието на бюджетната комисия Менда Стоянова обяви, че гуверньорът на БНБ Иван Искров я е уверил, че ще подаде оставка на 19 юни. Обещанието било дадено по време на неофициален разговор между двамата миналата седмица.
По думите на Стоянова, Искров е обещал да подаде оставка в момента, в който бъде внесена една кандидатура за управител на БНБ. Двамата били определили и датата 19 юни. Шефката на бюджетната комисия се закани, че ако на тази дата Искров не хвърли оставка, тя лично ще отиде да го набие в БНБ.

Не закъсня и изявлението на Централната банка по този повод.

В него се посочва, че управителят на БНБ нееднократно е обявявал, че очаква постигането на политическо съгласие за избор на нов управител, като се следват законовите процедури в тази посока.

Изтъква се, че никой не е упълномощаван да прави каквито и да е изявления от името на управителя на БНБ.

От БНБ изразяват надежда, че извънредната енергичност и агресия на политиците ще се трансформира в обществено полезни и конструктивни действия.

Изявлението на Централната банка е публикувано на интернет сайта й.

Припомняме, предложението на ГЕРБ за гуверньор на БНБ е Димитър Радев, който бе представен от Менда Стоянова на всички партии в парламента.

Ден след като Радев бе разведен из сградата на Народното събрание обаче, четири партии се обединиха в искането си да има ясни правила за избор на шеф на БНБ - БСП, БДЦ, "Атака" и ПФ.

Според депутата Емил Димитров процедурата трябва да бъде като тази при избор на главен съдебен инспектор или шеф на Сметната палата.

Идеята е да бъде обявен срок за номинации, а след това самите кандидати да представят концепциите си за управление на БНБ, както и екипа си. В този контекст кандидатурата на Радев все още не е безспорна.