8,824 млрд. лева е размерът на фискалния резерв към 30 септември тази година. Това обяви от парламентарната трибуна служебният министър на финансите Румен Порожанов.

По думите му 8,148 млрд. лева са депозити на фискалния резерв в БНБ, а 686 млн. лева са вземанията от европейските фондове на ЕС за сертифицирани разходи и аванси.

В края на юни страната ни е емитирала емисия облигации на международните финансови пазари в размер на 2,9 млрд. лева. Тяхната цел е да обезпечат плащанията по процедиращите в средата на януари облигации.

Служебният финансов министър обясни, че извънредната емисия от краткосрочни ДЦК в края на юни, емитирани за осигуряване на ликвидна подкрепа в банковия сектор в размер на 1,2 млрд. лева, също влияе върху текущия размер на фискалния резерв.

По думите на Румен Порожанов текущият размер на фискалния резерв е висок заради тези две емисии в размер над 4,1 млрд. лева. Той предупреди, че ресурсът на фискалния резерв ще бъде намален от по-големите предстоящи плащания до края на годината и в началото на 2015 година.