Икономистът Владимир Каролев прогнозира, че ако Гърция фалира, за България няма сериозен риск. Пред БиТиВи той коментира, че гръцката икономика е към 2% от икономиката на Европейския съюз (ЕС), което е като статистическа грешка от гледна точка на европейската икономика.

Каролев припомни, че Гърция е в криза от 2009 г. По думите му, българският износ за Гърция дори се увеличава и сериозен риск няма.

Икономистът е категоричен, че дори да фалира гръцката държава, това няма да се отрази на поделенията на гръцките банки, които са у нас, тъй като са български юридически лица.

В България няма гръцки банки, има български банки, които се надзирават от българския банков надзор", обясни от своя страна и финансистът Емил Хърсев. Той подчерта, че надзорът от поне три години е изключително стриктен по отношение на тях.

Владимир Каролев не смята, че този път ще има отписване на дълг на Гърция. По неговото мнение виковете на премиера Алексис Ципрас и на финансовия министър за солидарност са много цинични. Той се аргументира с думите, че по-голяма солидарност от тази, която е оказал ЕС на Гърция не може да има. Били им отписани над 100 млрд. евро, а останалите били разсрочени.

„Солидарността е факт и гърците трябва да разберат, че след като близо 15 години живееха на широка нога, трябва да си платят", категоричен е Каролев.

Той смята, че гръцката икономика има нужда от сериозно преструктуриране и е нужно Гърция да съкрати държавните служители.

Икономистът прогнозира, че най-вероятно гръцкият премиер Ципрас няма да изкара тази година. По думите му, и двата изхода ще доведат до оставката на Ципрас и предсрочни избори, които той няма да спечели.

Финансистът Хърсев смята, че Гърция е далеч от реформите, които могат да доведат до баланс в публичните финанси.

Владимир Каролев коментира и въпроса с бъдещия управител на БНБ. Според него Димитър Радев ще бъде избран за управител на БНБ, а Бисер Манолов - за подуправител.