Скоро и за първи път ще заработи съвместен център между служители на ГД „Национална полиция", ГД „Гранична полиция", НАП и агенция „Митници". Работните места ще са изнесени в ГДНП , в който ще се получават и обработват в реално време всички данни.

Това заяви пред БНР зам.-директорът на ГДНП ст. комисар Константин Титянов.

На базата на подписани споразумения на МВР с НАП полицйските служители ще оказват съдействие на данъчните с оглед чувствително ограничаване на избягването на плащане на ДДС, обясни той.

Старши комисар Титянов припомни и резултатите, постигнати след създаването на съвместни екипи на ГДГП и агенция „Митници". Той подчерта, че целта е да се постигне 100-процентов контрол над контрабандата на стоки, влизащи в страната ни.

Заместник-директорът на ГДНП се спря и на предприетите стъпки за ефективно противодействие на битовата престъпност. Анализ на МВР сочи, че нивото на битовата престъпност е спаднало съвсем малко спрямо 2012 г., а разкриваемостта на този вид престъпления е едва 22%.

Според Титянов потърпевши от това са жителите на малките населени места, на отдалечените райони и вилни местности. Той уточни още, че са предприети поредица от мерки срещу битовата престъпност.

Предвижда се в тези райони полицейските служители да работят предимно в тъмната част на деня, тъй като данните сочат, че тогава се случват точно този тип престъпления. Създава се организация и за по-голяма мобилност на полицейските екипи.

Заместник-директорът отбеляза и създадените контакти с местната власт с оглед възможностите на общините да участват в проекти за изграждане на видеонаблюдение точно на такива типове места.

Има изградена система за планиране в МВР, има система за отчитане на резултатите, предприети са поредица от мерки за реализиране на заложените основни приоритети за противодействие на престъпността, обобщи заместник-директор Титянов. По думите му обаче, когато се провежда реформа, промените не могат да сработят веднага, а е необходимо време.

Противодействието на контрабандата на стоки и неправомерното източване на ДДС остава основен приоритет на ръководството на МВР през тази година, обяви зам.-директорът на ГДНП

По думите му направеният до този момент анализ показва, че през 2010 година контарабандата е достигнала най-високото си ниво. През последните години се наблюдава траен спад и делът, основно от контрабанда на горива и цигари, е приблизително 18%.

Усилията ни са насочени към техническото обезпечаване на морската и сухопътаната ни граница чрез осигуряване на видеонаблюдение и техника, завърши комисар Титянов.