Асоциацията на университетските болници призова здравния министър Петър Москов да избере каузата на здравеопазването.

В отворено писмо от асоциацията изтъкват, че на всички е ясно, че организацията в системата на здравеопазването в последните две десетилетия неумолимо се разпада. За медиците е болезнено да признаят, че са стигнали дъното, но реалността говорела именно за това. Те смятат, че като лекар Москов добре познава всяко сътресение, което системата е преживявала след поредната идея за промяна, след всяка смяна на министър или поредната реорганизация на административния апарат на министерството.

„Това, ведно с все по-категоричното място, което лобизмът зае в системата ни, доведоха до трусове, до постоянна и непрекъснато нарастваща липса на средства, до несигурност и у лекари, и у пациенти, до разслояване и противопоставяне на медицинската общност”, се посочва в отговореното писмо.

От Асоциацията на университетските болници изтъкват, че са били загубени интегритетът между отделните специалности, връзката и обучението между поколения лекари. Освен това има липса на подготвени кадри в немалко специалности. Доверието между лекар и пациент е изчезнало, а това е било най-важното условие за успеха на едно лечение.

Медиците са категорични, че системата се нуждае от промяна, но изисква и преди всичко стабилност, мъдрост, недопускане на рискове и най-вече професионален поглед в бъдещето. На всички им била омръзнала постоянната смяна на министри и заместник министри, гордо анонсирани всеки път като „реформа”. Нужната реформа обаче така и не била стартирала досега.

„Доктор Москов, не позволявайте да бъде пропуснат шансът за промяна на системата и така да се завърти отново омагьосаният кръг на нов министър, който идва с нови идеи и нова посока на здравеопазването. Защото здравето на хората е най-силната и безспорна кауза и тя е над политиката и политическите игри. Вярваме, че като лекар именно тя ви води във всички ваши действия до сега”, заявяват лекарите.

Те призовават Москов да си припомни учителите в медицината, в анестезиологията и реанимацията, да си спомни за предците си и да помисли биха ли отстъпили те от своите позиции и биха ли допуснали риск за пациента и трус в системата.

В отвореното писмо те изтъкват, че Петър Москов е поел риска да започне нужната реорганизация. За всички било ясно, че началото е трудно и е възможно да се допуснат нови грешки. Важно било обаче посоката да бъде ясно дефинирана и това в крайна сметка да доведе до възстановяване на справедливостта, баланса и разума в системата на българското здравеопазване.

Изберете каузата ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, д-р Москов!”, зоват накрая от асоциацията.