Ако продължават случаите на заразени с COVID-19 да нарастват, то трябва да се ограничи работата на нощните заведения, събирането по какъвто и да е повод и стадионите. За момента това е следващата стъпка, която трябва да се обмисли.

Това заяви пред Нова телевизия главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите му в момента Европа е на върха на вълната и трябва да преминем през нея.

Той поясни, че затварянето на градове е изключителна крайна мярка и е без особен ефект, но в отделни обекти е напълно възможно затварянето.

Плавното налагане на мерките се възприемало по-лесно

Плавното налагане на мерките се възприемало по-лесно

Според експерта Момчил Баев, здравната система е пред колапс и няма да издържи

Във връзка със случаи, в които на хора е отказвано да се бъдат приети в болница, Кунчев отбеляза, че тези болници, които го направят ще подлежат на сериозни санкции. Първата стъпка е прекратяване на договора с Касата и след това отнемане на лиценза, допълни здравният инспектор.

Той подчерта, че от тук нататък всяка една болница трябва да има COVID-сектор. При положение, че някой има нужда, ако няма легла, те трябва да разкрият нови, категоричен е Кунчев.

В момента в София с COVID-19 работят 13 болници, но могат още 60 да разкрият легла, поясни още той.

Костадин Ангелов: От четвъртък, 22 октомври - и на улицата с маска

Костадин Ангелов: От четвъртък, 22 октомври - и на улицата с маска

Заповедта на здравния министър щяла да излезе утре

По отношение на възможността на привличане на чужди специалисти в борбата с вируса, здравният инспектор заяви, че не вярва във вноса на медицински специалисти.

Кунчев изтъкна още, че от нашето поведение зависи как ще се развива ситуацията занапред, но не изключи варианта да достигнем по 5000-6000 заразени на ден. Той поясни, че към момента 10 души заразяват 12.

На въпрос как се определят контактните лица при толкова много заразени на ден и как се преценява кой да бъде поставен под карантина, Кунчев уточни, че това зависи от степента на контакта със заразения, но призна, че РЗИ няма как да даде предписание на всички контактни лица.