Гражданската инициатива "Даная за живот" внесе в Министерския съвет исканията за 6 конкретни спешни реформи в детското здравеопазване. Зад тях застанаха с подписите си 11 705 български граждани. Подписите ще бъдат внесени, освен в Министерски съвет, също в Народното събрание и в Министерство на здравеопазването.

На този ден се навършва една година от смъртта на 15-годишната Даная, която почина в МБАЛСМ "Н.И.Пирогов". От една година майка ѝ Ани Стоянова търси без резултат отговор дали смъртта на детето ѝ е била предотвратима. Гражданската инициатива е в памет на Даная и на всички деца, жертви на катастрофиралото българско детско здравеопазване.

Ани Стоянова с болка заяви пред медиите преди да бъдат внесени подписите, че на днешния ден не чува, не вижда и не се чувства добре. "Днес става една година от смъртта на Даная и това беше един спасяем живот, и е много жалко, защото липсите в здравеопазването, огромните липси в здравеопазването убиват и убиха много деца през последната една година", каза Стоянова.

Според нея в българското здравеопазване из основи липсва моралът. "Моралът сам по себе си също може да спасява, а него го няма и ние трябва да се погрижим да го върнем, защото от него тръгва всичко друго", посочи тя. Стоянова се противопостави и на медийните публикации затова, че младите хора не раждат деца и има демографска криза, като подчерта, че младите раждат деца, но след това държавата ги убива.

Кремена Кунева от Фондация "Даная" е сигурна, че може да се постигне сериозна реформа в здравеопазването с шестте спешни искания, за които настоява гражданската инициатива. Тя посочи, че непрекъснато се прехвърля отговорност от една институция на друга, което трябвало да бъде променено. Кунева вярва и няма да се откаже, докато гражданската инициатива не види резултат по темата.

Според нея Българския лекарски съюз десетки години бяга от задължението си да създаде стандарти и правила за добра медицинска работа и практика. "Това нещо наистина убива животи и няколко години не стартират процедура по реформа в здравеопазването. Надяваме се, че чрез изпълнителната власт и НЗОК да бъдат въведени рестриктивни механизми към болничните заведения и тези, които ползват обществения ресурс, за да могат да бъдат принудени да си свършат работата, а не да говорят само за пари и за разпределяне на пари", коментира Кремена Кунева.

6-те спешни и осъществими реформи, които гражданската инициатива изисква, са:

  1. До изграждане на Национална детска болница, а и не само, да бъде създадена дигитална информационна система, поддържана от Министерство на здравеопазването, която да функционира в реално време и да насочва родители на деца, които се нуждаят от определени специалисти, но нямат информация кое лечебно заведение разполага с най-подходящите в конкретния случай - според конкретното състояние на детето, както и съобразено с местоположението му.
  2. Откриване на гореща телефонна линия/онлайн платформа с лимитирано време за отговор и единен национален номер за подаване на сигнали за проблеми и в подкрепа на родители на деца-пациенти при приема и престоя им в болнични заведения и/или при отказ на лечебното заведение то да осигури мултидисциплинарен екип, когато това е необходимо. Да се гарантира анонимността на подателите на сигнали и да има механизъм за последваща незабавна проверка.
  3. Въвеждане на Правила за добра медицинска практика за всички специалности в срок не по-късно от 31.12.2024 г. и ако за същото БЛС откаже да изпълни задължението си по закон, да бъде гласувана нормативна промяна, която да гарантира изпълнението на това им задължение. В срок до 31.12.2024 г. да бъде извършена проверка на всички медицински протоколи за работа в спешната и неотложната помощ от независим експертен орган, външен за съответната болница. Публично оповестяване на резултатите от проверката.
  4. Да се изработи и интегрира за всички болнични заведения Система за качествен контрол на междуболничната и вътреболничната комуникация, която да гарантира бързо и ефективно взаимодействие, изключващо лична преценка, за свикване и уведомяване за необходимост от даден специалист, а същото да е разписано в ясни правила за задействане и отговор.
  5. Да бъде въведено задължително продължаващо медицинско обучение за всички медицински специалности. Същото да бъде обезпечено базисно от всяка една болница, като времето за обучения да не бъде за сметка на общия годишен отпуск на лекарите - специалисти.
  6. Да бъде преструктурирана Изпълнителната агенция "Медицински надзор" от учреждение към министъра на здравеопазването в независим специализиран държавен орган или в изпълнителна агенция към Министерския съвет. Целта е да бъде осигурена независимост на проверките, които този орган извършва в лечебните заведения; да му бъдат предоставени правомощия и задължения да снема обяснения, да изисква и да проверява документи на лечебните заведения, служителите в тях, както и на засегнатите пациенти, ако има такива. Да бъде създадена програма, с която до края на 2025 г. да бъде повишен експертният капацитет на служителите, които извършват проверките, и да им бъде осигурено достойно и адекватно възнаграждение, ограничаващо риска от корупция.
Фондация "Даная" съди държавата заради минирането на Националната детска болница

Фондация "Даная" съди държавата заради минирането на Националната детска болница

Кабинетът обслужва интереси, които са различни от обществените