Коронавирусът не е плод на черната биология и не е създаден в лаборатория. Това заяви пред БиТиВи проф. Камен Плочев, ръководител на Първа клиника по инфекциозни болести към ВМА.

Най-съвършеното нещо на планетата се създава от природата. Този вирус е толкова съвършен, че е абсурд човешка ръка да го е пипнала. Той е уникален, заяви проф. Плочев.

По думите му България е към финала на тази пандемия, съдейки по броя на регистрираните случаи. Коронавирусът най-вероятно ще продължи своето пребиваване в човешкия организъм, но под различна форма, предполага инфекционистът. 

Ангел Кунчев: Новини няма, освен само 6 положителни за COVID-19

Ангел Кунчев: Новини няма, освен само 6 положителни за COVID-19

Няма новозаразени деца и медицински персонал

Медикът обясни разликата между обикновения грип и COVID-19 на базата на няколко критерия Първият е репродуктивното число. Грипният вирус заразява по-малко от двама души, докато коронавирусът - между 2 и 4 души. Варицелата пък заразява повече от пет души.

По отношение на критерия смъртност при грипа тя е 2%, докато при коронавируса - между 2 и 15%. "Най-смъртоносни - със смъртност повече от 15%, са еболата и едрата шарка", обясни проф. Камен Плочев и допълни, че коронавирусът се намира някъде по средата.

Нито е много заразен, нито много смъртоносен. Но все пак достатъчно заразен и тревожно смъртоносен, допълни той.

Според него познанията в медицината, както и организацията на социума на човешкото общество са факторите, които са попречили естественото взривно развитие на една такава епидемия, тъй като се касае за нов вид вирус.

Хората с коронавирус, при които заболяването е протекло без симптоми, са заразни 14 дни. 55% от случаите са леко протичащи. Те са заразни в продължение на 20 дни.

Средно тежките форми, които са 10%, са заразни през целия период и има 15% смъртност. При супер тежките форми смъртността е 50%, заяви инфекционистът.