Най-голямата швейцарска банка UBS се съгласи да купи закъсалия си конкурент Credit Suisse в рамките на спешна спасителна сделка, целяща да спре паниката на финансовите пазари, предизвикана от фалита на две американски банки по-рано този месец.

"Днес UBS обяви придобиването на Credit Suisse", се казва в изявление на Швейцарската национална банка.

"Това поглъщане стана възможно с подкрепата на швейцарското федерално правителство, Швейцарския орган за надзор на финансовите пазари и Швейцарската национална банка."

Швейцарската национална банка заяви, че спасяването на банката ще "осигури финансова стабилност и ще защити швейцарската икономика".

Новината за поглъщането беше съобщена на съвместна пресконференция от Аксел Леман, председател на Credit Suisse, Томас Й. Джордан, председател на Швейцарската национална банка, и Марлене Амстад, председател на FINMA.

Банката UBS поглъща Credit Suisse за 2 млрд. щатски долара. Акциите на Credit Suisse губят повече от една четвърт от стойността си от 15 март 2023 г., достигайки рекордно ниско ниво, след като най-големият ѝ акционер, Саудитската национална банка, заяви пред медиите, че няма да инжектира повече пари в закъсалата швейцарска банка.

Credit Suisse от години губи доверието на инвеститорите и клиентите си.

Най-голямата банка в Швейцария опитва да купи Credit Suisse

Най-голямата банка в Швейцария опитва да купи Credit Suisse

Преговорите са в напреднал етап, регулаторите се опитват да улеснят сделката

През 2022 г. тя регистрира най-тежката си загуба от световната финансова криза насам.

Но миналата седмица доверието се срина, след като тя призна "съществена слабост" в счетоводството си и след като крахът на Silicon Valley Bank и Signature Bank разпространи страха за по-слаби институции в момент, когато нарастващите лихвени проценти подкопаха стойността на някои финансови активи.

Акциите на 167-годишната банка паднаха с 25% през седмицата, парите се изсипаха от управляваните от нея инвестиционни фондове и в един момент притежателите на сметки теглеха депозити за над 10 млрд. долара на ден, съобщи "Файненшъл таймс".

Спешен заем от Швейцарската национална банка "не успя да спре кръвотечението".

Швейцарската централна банка е готова да окаже подкрепа на Credit Suisse

Швейцарската централна банка е готова да окаже подкрепа на Credit Suisse

Опит за успокоение на пазара

Акциите на Credit Suisse паднаха рязко през последните дни, след като финансовата институция обяви, че е открила "съществена слабост" във финансовите си отчети. Спешна помощ от Швейцарската централна банка в размер на 54 милиарда щатски долара (44,5 милиарда британски паунда) не се оказва достатъчна за разрешаването на проблема.