Резултатите референдума във Великобритания хвърлиха в шок пазарите на Острова.

Припомняме, че гражданите на страната предпочетоха тя да напусне Европейския съюз.

31-годишно дъно спрямо долара удари британският паунд. Валутата е поевтиняла с близо 10 %. Това представлява най-големия спад от 1970 г. насам, съобщава Money.bg, цитирайки „Ройтерс”.

Британската валута е стигнала 1.3306 долара за лира, което е най-ниското ниво от 1985 г. насам. Загубила е 6 % спрямо еврото и 15 % спрямо японската йена.

Ник Парсънс от международната валутна агенция NAB коментира, че са се върнали там, където са били през 1985 г. 10-процентов спад е регистриран за шест часа. Парсънс прогнозира, че гласуването за излизане ще обостри още кризи в Европа.

Брекзит спечели, Великобритания си тръгва от ЕС
Обновена

Брекзит спечели, Великобритания си тръгва от ЕС

Близо 1 300 000 повече британци гласуват за Брекзит

Напускането на ЕС заплашва със загуба на хиляди работни места британската финансова индустрия, в която работят над 2,2 млн. души. Страхът от загубата на работни места заприличвал на този от финансовата криза през 2008 г.

От повечето големи инвестиционни банки вече бе отправено предупреждение, че в случай на Брекзит, ще започнат съкращения.

1000 души от 6000 служители на Острова може да освободи Morgan Stanley.

Шефът на JPMorgan също предупреди, че може да няма избор за освобождаването на служители.

Първи тръпки на финансовите пазари в очакване на окончателен Брекзит

Първи тръпки на финансовите пазари в очакване на окончателен Брекзит

Срив в курса на британската лира до 1.3477 спрямо долара

Сигнали за преместването на търговията с евро извън Лондон даде и Европейската централна банка.

Огромни щети върху финансовия сектор ще нанесе излизането от ЕС. На 190 млрд. паунда възлиза неговият годишен оборот.

Английската централна банка декларира готовност да осигури допълнителни 250 млрд. паунда (345 млрд. долара) за справяне с кризата на пазарите. Това обяви в извънредно изказване шефът й Марк Карни. Щели да бъдат взети всички необходими допълнителни мерки в подкрепа на икономиката.

Резултатите от референдума доведоха до поевтиняване на петрола с повече от 6 %.

С 6,2 % до $47,77 за барел рухнаха сутринта стойностите на августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures.

Цената на американският еталон WTI с доставка август на електронните търгове на нюйоркската стокова борса (NYMEX) спадна в същото време с 6.1% - до $47,07 за барел.

Резултатът от референдума на практика доведе до стремително понижаване на всички видове суровинни стоки в хода на азиатската търговия.

Изключение прави златото, което поскъпна до максимума от март 2014 г. – почти $1360 за тройунция. Анализатори прогнозират, че съвсем скоро цената може да се покачи до $1400 за тройунция. Именно при златото инвеститорите търсят сигурно убежище.

Експерти прогнозират рухване на цените на недвижимите имоти във Великобритания с 15-20 на сто.

От консултантската компания Colliers International са убедени, че Брекзит ще окаже негативно влияние върху пазара на недвижимости на Острова. От компанията смятат, че цените ще паднат, тъй като основната част от купувачите винаги са били граждани на ЕС.

Анализатори от друга консултантска компания – JLL, са на мнение, че пазарът на жилищни имоти ще се „охлади”, независимо от ниските лихви на ипотеките.

Здравите връзки на Лондон с европейските страни правели влиянието на Брекзита върху жилищния пазар в британската столица още по-сериозен и комплексен. Изостряла се и неувереността на собствениците на жилища в Лондон.

Смята се също така, че Брекзитът вероятно ще ускори сделката за сливане между Lоndоn Ѕtосk Ехсhаngе и Dеutѕсhе Bоеrѕе. Сделката възлиза на 30 млрд. долара. Ръководствата на двете фондови възнамеряват да направят всичко възможно, за да може обединяването да стане най-бързо.

Междувременно, нискотарифните авиолинии Ryanair обявиха, че пускат 1 млн. билета за 9,99 евро до различни европейски дестинации. От компанията приканват англичаните да се възползват и да напуснат Великобритания. Разпродажбата ще важи в рамките на следващите 24 часа.

Полетите са за периода октомври – декември и билетите могат да бъдат резервирани до полунощ на 24 юни.

Ирландската Ryanair води активна кампания за оставането на Кралството в ЕС.

Рекламата на разпродажбата гласи: "Save like Dave. Plan an autumn escape”. Компанията промотира кампанията на фейсбук страницата си с лика на Дейвид Камерън, който обяви, че напуска поста си през есента.