Агенция „Мудис” понижи перспективата за кредитния рейтинг на Великобритания до негативна, след като страната гласува за излизане от Европейския съюз, съобщава Би Би Си.

„Мудис” смята, че резултатът може да е предвестник на продължителен период на несигурност.

Междувременно, премиерът Дейвид Камерън е под натиск да ускори разговорите за „развода” с ЕС, след като Брюксел обяви, че преговорите за излизане трябва да започнат незабавно.

„Мудис” заявява, че резултатът от референдума може да има негативни последици за средносрочните перспективи за растеж на страната. Агенцията намали дългосрочната перспектива за кредитния рейтинг от стабилна на негативна.

Според рейтинговата агенция негативният ефект от малкия икономически растеж ще надхвърли фискалните икономии от Великобритания, която вече няма да се налага да допринася за бюджета на ЕС.

Също така се отбелязва, че Великобритания има един от най-големите бюджетни дефицити сред развитите икономики.

Икономическата оценка идва, след като Обединеното кралство гласува за излизане от ЕС и премиерът Дейвид Камерън заяви, че ще подаде оставка от поста си през есента.

В интервю за германска телевизия председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че британците вчера са решили да напуснат ЕС, така че няма никакъв смисъл да се чака до октомври, за да опитат да договарят условията за напускането. Юнкер би желал те да започнат незабавно.