Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) - Жан-Клод Трише, поиска Италия и Испания да ускорят своите мерки по намаляването на бюджетния дефицит.

Това, което искаме е решенията, които бяха взети на 21 юли, да бъдат приведени в действие възможно най-бързо. Това е нашето главно послание, заяви той.

По думите му сред неотложните мерки са намаляването на дефицитите на страните-членки, ускореното прилагане на взетите досега решения и създаването на възможността стабилизационният фонд да участва на вторичните облигационни пазари.

Той посочи още, че от 4 години насам светът преживява криза на доверието в международната икономика, а силната бюджетна политика е ключова за връщане на доверието на финансовите пазари, информира money.bg.

Трише изтъкна, че ЕЦБ има за цел да закотви доверието на инвеститорите и че покупките на испански и италиански дългови книжа не означава промяна в досегашната парична политика на банката. Според него, покупките на дългови книжа ще помогне за трансмисията на паричната политика на банката.

Той поясни и че ЕЦБ е на вторични дългов пазар и планира да остане на него, като не планира да купува директно европейските суверенни дългови книжа при провежданите аукциони за емитиране на нови дълги на страните от Еврозоната с дългови проблеми.