Закъснения и отмяна на полети може да засегнат части от Европа в четвъртък, след като властите не успяха да постигнат споразумение с някои френски служители от контрола на въздушното движение за предотвратяване на стачка, обявена по-рано, предава Ройтерс.

Френската служба за гражданска авиация DGAC заяви в сряда, че е поискала от авиокомпаниите да отменят 75% от полетите в четвъртък на парижкото летище Орли, 55% от полетите на парижкото летище Шарл дьо Гол и 65% от полетите в Марсилия.

Стачките на ръководителите на полети във Франция често засягат пътуванията в Европа, ограничавайки полетите не само до Франция, но и през въздушното пространство на страната.

Ryanair предупреди, че ще трябва да отмени повече от 300 полета, включително от Великобритания до Испания или Италия, в резултат на стачките в четвъртък, подновявайки натиска върху служители на Европейския съюз да окажат по-голям натиск върху Франция, за да ограничат влиянието на стачните действия.

"Френските ръководители на полети имат право да стачкуват, това е тяхно право, но ние трябва да отменяме полети за Франция, а не полети от Ирландия до Италия или полети от Германия до Испания или Скандинавия до Португалия", каза изпълнителният директор на Ryanair Майкъл О"Лиъри в изявление в сряда.

Отмяната дойде дори след като SNCTA, най-големият синдикат на ръководителите на полети във Франция, заяви, че се отказва от стачката на 25 април, след като постигна споразумение с ръководството относно условията на труд.

Сделката беше сключена твърде късно, за да се избегнат смущения в трафика, а преговорите с други синдикати все още не са приключили, каза DGAC.

"Въпреки че отмяната на известието за стачка може да донесе известно облекчение на някои пътници, неговият характер в последния момент означава, че все още ще има значителни прекъсвания на полетите във Франция и части от Европа", каза Урания Георгуцаку, ръководител на индустриалната група Airlines за Европа. (A4E), в сряда.

A4E каза, че 16 000 полета са били отменени и 85 000 забавени поради стачки на ръководители на полети в Европа миналата година.

Представители на авиокомпаниите също изразиха загриженост, че стачките на ръководителите на полети могат да застрашат Олимпиадата в Париж, освен ако не бъдат постигнати адекватни споразумения предварително.

Тъй като повече от един милион пътници се очаква да влизат и излизат от Париж по време на игрите, евентуални стачки могат да причинят още по-големи смущения.