Местното правителство в китайския размирен северозападен регион Ксинджанг заяви, че при сблъсъци между властите и нападатели са загинали 21 души, описвайки стълкновенията като терористичен акт, предаде АП.

От офиса по пропаганда към местното правителството изтъкнаха, че 15 полицаи и местни правителствени лица са сред загиналите при вчерашните сблъсъци. Шестима от нападателите са убити на място, а други 8 са хванати живи, допълват още.

Броят на загиналите е най-високият от месеци насам в региона, където има членове на тюрските Уйгури, които влизат в сблъсъци с властите и китайците Хан. В столицата на региона Урумки през юли 2009 година бяха убити близо 200 души при сблъсъци между Уйгури и Хан. Оттогава в региона има спорадични атаки.

Вчерашните сблъсъци са започнали, след като трима местни са съобщили за въоръжена група с ножове, която се крие в жилище в град Селибуя, извън Кашгар. Тримата били завлечени от мъжете в къщата и местната полиция се отправила към мястото, където тя била изненадана от атака.

По-късно местната власт изпратила добре въоръжена група, докато тримата задържани били убити в къщата и последвала стрелба.