25% от руснаците смятат, че е обоснована употребата на ядрено оръжие в случай на агресия спрямо Крим.

Данните са от допитване на Центъра за изследване на масовото електронно съзнание  (ЦИМЭС) съвместно с радио "Говори Москва", проведено на страницата на центъра в „ВКонтакт" (русктият аналог на Facebook). До този момент в анкетата са се включили 40 593 души, 70% от които живеят на територията на Русия, пише news.ru.

Допитването е започнало след като президентът на Русия Владимир Путин подробно разказа за операцията по "връщането на Крим" в състава на Руската федерация в филма на Андрей Кондрашов "Крим. Пътят към родината".
На практика държавният глава за първи път публично призна намеса, включително и военна, по време на откъсването на Крим от Украйна и анексия от Русия. Освен това Путин във филма Путин признава, че Русия е била готова да приведе в бойна готовност ядрените си сили в случай не неблагоприятно развитие на събития в Украйна.

Според допитването 11.6% от всички граждани, подкрепили екстраординарни мерки от страна на Русия заради Крим, са отговорили положително на въпрос дали Русия да използва ядрено оръжие. Те обаче смятам, че това се налага само в случай, че външни на Крим сили влязат не само на полуострова, но и на всяка друга руска територия.

Еднозначно и без никакви условия поддържат използването на ядрено оръжие заради Крим 13.4% от респондентите. По тяхно мнение, Западът не е способен да води диалог и „ако те са готови да изпратят войска на наша територия, то трябва да се подготвят за ядрена атака-отговор".

67.9% от участвалите в анкетата са заявили, че не са съгласни с идеята да се използва ядрено оръжие.