митинг 100 хиляди души от 70 германски града се събраха в столицата Берлин на антивоенна демонстрация против акция срещу Ирак. Наблюдатели коментират, че това е най-мащабната демонстрация в Германия за последните 20 години.

Сред протестиращите са и трима министри от германския кабинет – министърът на екологията, член на партията на “Зелените” Юрген Тритин, министърът на земеделието Ренате Кюнаст и министърът по въпросите на развитието - социалдемократа Хайдемари Вичорек-Цойл. Те се включиха в демонстрациите въпреки настоятелната молба на канцлера Шрьодер да не правят това.

Около 400 автобуса с участници в манифестациите пристигнаха от други градове и се разположиха в най-големите паркове на столицата, както и на централния площад Александер-плац.

В ранния следобед две огромни колони – от западната и източна част на Берлин, се срещнаха и сляха, след което се отправиха към Колоните на победата на улица 17 юни, където ще се проведе самият митинг-протест срещу евентуалната война на САЩ срещу Ирак.

Първоначално митингът трябваше да се проведе пред Бранденбургската врата, но в последния момент мястото беше променено, защото стана ясно, че около историческите “врати” няма място за 100 хиляди души.