Азербайджан отхвърли като "фалшива политическа манипулация" твърденията на арменския премиер Никол Пашинян, че Баку разполага войски по границата на двете страни и в Нагорни Карабах.

"За да установи мир и сигурност в региона, Армения трябва да се откаже от териториалните претенции срещу Азербайджан, да сложи край на военните и политическите провокации и да престане да възпрепятства постигането на успешни резултати в преговорния процес за мирен договор", подчертават от Министерството на външните работи на Азербайджан.

По-рано днес Армения обвини Азербайджан, че подготвя военна провокация срещу нейните сили и оцени и оцени военно-политическата ситуация в региона като сериозно влошена.

Бившите съветски републики са в десетилетен конфликт за населения предимно с арменци регион Нагорни Карабах в рамките на Азербайджан.

Напрежението между Баку и Ереван рязко ескалира през последните месеци, тъй като и двете страни се обвиняват взаимно в атаки.

Армения: Азербайджан трупа войски по границата и готви военна провокация

Армения: Азербайджан трупа войски по границата и готви военна провокация

Напрежението между Баку и Ереван рязко ескалира през последните месеци

Ереван обвини Баку, че блокира Нагорни Карабах от декември, като предизвиква хуманитарна криза в градовете с арменско население.

Арменският премиер разкритикува Москва, че не е успяла да премахне блокадата върху единствения път, свързващ Нагорни Карабах с Армения, който се патрулира от руски миротворци.

Те бяха разположени там през 2020 г., когато Русия беше посредник за прекратяване на огъня, с което се сложи край на войната между Армения и Азербайджан за контрол над отцепническия регион.

Наскоро Пашинян определи като "стратегическа грешка" фактът, че Ереван разчита на Русия като на свой гарант за сигурност.

Армения готова да признае Нагорни Карабах за част от Азербайджан
Обновена

Армения готова да признае Нагорни Карабах за част от Азербайджан

Ако Баку гарантира сигурността на етническото си арменско население

Руският заместник външен министър Михаил Галузин съобщи по-рано тази седмица, че НАТО се опитва да привлече Армения "в сферата на своето пагубно влияние".

Ереван и Баку са водили две войни за контрол над региона, който е международно признат като част от Азербайджан, но до голяма степен е населен с етнически арменци.

Двете страни не успяха да постигнат трайно мирно споразумение въпреки посредническите усилия на Европейския съюз, Съединените щати и Русия.