Банките в Гърция отвориха врати за първи път за последните три седмици, съобщава „Гардиън".

Банките отвориха в 8 часа местно време, но все още има дълги опашки пред банкоматите. Ситуацията все пак е далече от нормална, тъй като контролът над капиталите ще се запази още поне няколко седмици. Гърците ще могат да теглят не повече от 420 евро на седмица ( по 60 евро на ден). Те ще могат да теглят само депозитите в сметките си и нямa да могат да вземат пари в чужбина от кредитните си карти, а само ще могат да ги използват за пазаруване. Има и ограничения за откриване на нови сметки.

Шойбле предлагал €50 млрд. на Гърция да напусне еврозоната
Още...

Днес Гърция трябва да плати 3,5 милиарда евро на Европейската централна банка (включително 700 милиона евро лихва), което нямаше да бъде възможно без сключеното споразумение между Атина и еврозоната миналата седмица. Ако не беше постигнато споразумение, Атина щеше да изпадне във фалит и излизане от еврозоната.

Миналата седмица ЕС се съгласи да отпусне краткосрочен заем на Гърция от 7 милиарда евро, за да може да погаси задълженията си в близките седмици.

Гърция затвори банките си на 29 юни, за да предотврати финансов колапс, след като Европейската централна банка не увеличи извънредната ликвидна помощ, тъй като изтече втората спасителна програма. В четвъртък гръцкият парламент прокара споразумение за получаване на трета спасителна програма. След това ЕЦБ увеличи помощта за банките с 900 милиона евро.

Междувременно стана ясно, че гръцкото правителство е издало нареждане за погасяване на вноските пред ЕЦБ и Международния валутен фонд. „Блумбърг" отбелязва, че Атина е похарчила почти всички 7 милиарда евро от мостовото финансиране.  Според представител на финансовото министерство Атина плаща 6,8 милиарда евро на ЕЦБ, МВФ и Банката на Гърция.

В същото време гръцките потребители са изправени пред по-високи цени, след като исканото от кредиторите увеличение на ДДС-то влезе в сила. Хранителните стоки, храната в ресторантите и услугите в областта на образованието поскъпват заради увеличаване на ставките ДДС. За част от храните ДДС-то се вдига от 13 на 23%. Повечето услуги също ще бъдат облагани с по-високи данъци.

ДДС-то за основните хранителни продукти в Гърция беше вдигано няколко пъти за последните 10 години: 8% през 2005 г.; 9% през 2006 г.; 11% през 2010 г.; 13% през 2011 г. и 23% през 2015 г.