Европейският съюз осъжда ескалацията в Нагорни Карабах и призовава за незабавно прекратяване на военните действия, заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

"Тази военна ескалация не трябва да се използва като претекст за принудително изселване на местното население", каза още Борел.

"Военните действия на Азербайджан трябва незабавно да бъдат прекратени, за да се осигури истински диалог между Баку и карабахските арменци", каза ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Специалният представител на ЕС за кризата в Южен Кавказ Тойво Клаар също призова за незабавно прекратяване на огъня: "Днес имаше съобщения за трагичната смърт на азербайджанци от експлозии на мини. Продължаващите военни действия обаче само ще влошат ситуацията. Има спешна необходимост от незабавно прекратяване на огъня, което ще позволи установяването на истински диалог между арменците от Баку и Карабах като единствения начин за постигане на мирно съвместно съществуване."

В столицата на Нагорни Карабах се чуват експлозии

В столицата на Нагорни Карабах се чуват експлозии

Все още не е ясен мащабът на военните действия