Лидерът на босненските сърби Милорад Додик заяви, че ще поиска помощ от Русия да използва правото си на вето, за да спре приемането на резолюция за геноцида в Сребреница в ООН, изготвена от Великобритания, съобщава „Франс прес".

Наистина ще поискам Русия да използва правото си на вето и да обясни, че това е горещ въпрос за нас, етническите сърби, каза той пред телевизия RTRS.

Додик, президентът на Република Сръбска, говори преди да отпътува за Русия, където ще участва в Международния икономически форум Санкт Петербург в четвъртък.

Той очаква да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на форума.

Великобритания обяви, че е подготвила резолюция в Съвета за сигурност на ООН във връзка с навършващите се през юли 20 години от клането в Сребреница.

Около 8 хиляди босненски мюсюлмани са избити от етнически сръбски формирования през юли 1995 година в Сребреница.

Точното съдържание все още се обсъжда с партньорите, но очакваме да бъдат почетени жертвите на геноцида в Сребреница и всички тези, които изстрадаха войната, каза говорител на британската мисия в ООН.

Великобритания се надява ходът да „насърчи допълнителни стъпки към помирение".
Проекторезолюцията се очаква да бъде гласувана по време на първата седмица от юли, а Босна ще организира помени на 11 юли.

Босненските сърби отказват да приемат клането за геноцид.

Според Додик 3 500 сърби са избити в района на Сребреница в периода 1992-1995 година. Той би приел резолюция, в която се заявява, че „Сребреница е място, където е извършен геноцид над сърби и мюсюлмани".

Сребреница сега се намира в Република Сръбска.