Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз подсилва случая на Каталуния, да ѝ бъде позволено да се стреми към независимост от Испания. Това обяви ръководителят на правителството на испанската провинция Карлес Пучдемон, цитиран от „Ройтерс”.

Присъединявайки се към други ръководители на националистически движения в Европа в приветстването на резултатите от референдума във Великобритания, Карлес Пучдемон изтъкна, че способността на Великобритания да напусне ЕС без одобрението на неговите страни членки предполага, че Каталуния може да претендира за независимост без съгласието на Мадрид.  

„Това показва, че е напълно възможно да вземем решение за суверенитет, както всички други страни го правят”, посочва Пучдемон в изявление.

Заклел се като министър-председател на Каталуния през януари, Пучдемон начерта 18-месечен преходен период към независимост, в който може каталунските власти да одобрят конституция и да започнат изграждането на институциите, необходими за една независима държава - армия и централна банка например.

Кампанията за отцепване на областта набра скорост през 2014 г. от референдума за независимост на Шотландия, където избирателите в края на краищата избраха да останат част от Обединеното кралство.

Пуигдемонт изпрати послание за подкрепа на Шотландия, чийто първи министър Никола Стърджън заяви по-рано днес, че втори референдум за шотландска независимост е много вероятен.

От своя страна действащият испански министър-председател Мариано Рахой коментира, че Брекзитът демонстрирал опасностите от референдумите и разделенията, които те пораждат.

Рахой, който в неделя се изправя пред предизвикателството на парламентарните избори, повтори, че нямало никога да позволи референдум за независимост на Каталуния.